Al treilea episod din interviul acordat ziarului „Viața Libera” de către Ionuț Pucheanu este concentrat pe un scurt bilanț al celor 7 ani de mandat, precum și pe viitoarele proiecte. În final, primarul ne spune și cum vede viitoarea componență a Consiliului Local.
- Care credeți că sunt principalele realizări ale celor șapte ani de mandat? Ce s-a schimbat profund în oraș?
- Eu cred că, în primul rând, imaginea. Și când spun imaginea, o să deschid două paliere. Unu, imaginea internă. Mă refer la stima de sine pe care o resimt gălățenii. Eu sper din tot sufletul că am și reușit să facem lucrul acesta, oferindu-le un oraș mai frumos, mai dus spre zona aceasta vestică spre care cu toții tânjim. Când spun imagine, mă refer și la ce este în afara orașului, acolo unde s-a lucrat din greu spre a schimba percepția de oraș în care nu se întâmplă nimic. Am devenit ușor, ușor un exemplu de bune practici, nu doar în implementarea proiectelor, ci mai ales în atragerea de fonduri europene. Mărturie stau toate premiile pe care municipiul Galați le-a primit în ultimul an și jumătate, ceea ce înseamnă că toată munca noastră a rodit. Mai înseamnă că și alții încep să se uite la noi, ușor, ușor încep și investitorii să se îndrepte spre zona noastră. E bine că au aflat unde e Galațiul, pentru că până acum nici măcar nu știau unde se află. Să sperăm că, menținând "ștrocul" și direcția, lucrurile vor lua o turnură și mai bună.
- Care ar fi primele trei proiecte în topul preferințelor dvs. în cei șapte ani?
- Ar fi axa aceasta descrisă de Siderurgiștilor, 1 Decembrie, Traian Vuia, Henri Coandă și Coșbuc. A doua este acest proiect încă nefinalizat, pentru că el are mai multe componente. S-au terminat doar faza I și II, mă refer la centrul orașului. Urmează III și IV. De asemenea, faptul că am reușit să ridicăm standardul, nu neapărat al actului de învățământ, ci condițiile oferite în școlile gălățene, prin toate investițiile realizate. Cred că suntem orașul cu cele mai multe investiții în zona aceasta a edificiilor în care se desfășoară actul de învățământ. În momentul de față, avem 28 finalizate sau în implementare pe POR și mai avem încă 30 și pe PNRR și ce va mai urma pe următorul POR. S-ar putea să ajungem la 80 la sută de școli refăcute dintr-un total de 92 de școli. Când spun școli, mă refer grădinițe, creșe, școli, licee. Nu este puțin. Vor spune alții că nici nu e mult. E posibil să nu fie mult. Eu sunt mândru că am reușit să nu trec ca gâsca prin apă și îmi place să cred că peste ani și ani, când o să fiu oale și ulcele, nepoții mei, urmașii, când vor călca pe niște pavimente, chiar dacă unele se vor mai mișca, își vor aduce aminte de bunicul.
- Există și vreo problemă pe care ați luat-o în calcul în prima zi ca primar care n-a fost încă rezolvată? Și care, eventual, părea ușor soluționabilă?
- Da. Nu e vorba de a fi ușor sau greu soluționabilă, ci e vorba de a ne reduce din nou la partea de finanțe. Mi-am propus extrem de multe, nerealist de multe. Nu le-am comunicat. Au fost pentru mine, pentru că în momentul în care comunici în purul stil politicianist, creezi niște expectative care se vor întoarce înmiit împotriva ta. A fost o luptă de eu cu mine pentru a împinge lucrurile și mai departe. Am în telefon o atentă evidență cu ce se întâmplă în oraș. Mai am cel puțin două sau trei proiecte pe care mi le-am propus în primul mandat și nu le-am terminat nici acum. Mă refer la girația de la Ultimul Leu, mă refer la Talcioc...
- Din lipsa banilor n-au fost finalizate?
- Da, din lipsa banilor, din păcate. Pentru că în permanență apar lucruri care... Necesitățile de acum șapte ani nu mai sunt de actualitate, apar mereu altele, alte zeci. Am trecut și prin pandemie. Și, v-am spus, în pandemie am colectat bine.
- După, au crescut și prețurile.
- E posibil să fie și asta o explicație. Eu rămân la explicația mea.
- S-au schimbat și indicatorii.
- Pe de-o parte, aici, într-adevăr, noi a trebuit să acoperim din buget local sume foarte consistente. Ne luptăm acum să le recuperăm de pe la fonduri europene sau de pe la Guvern. Să dea Dumnezeu ca pe final de an să și reușim. E greu, dar nu mă plâng de greaua moștenire. Toți oamenii politici care se mai plâng de greaua moștenire ar trebui să plece acasă. De ce? Asta ne arată că habar n-ai avut în ce te-ai băgat. Habar n-ai avut ce era înainte și ai apărut și tu de undeva. Da, e grea o moștenire? Nu, prietene, ai o menire, îți iei salariul, mergi înainte și rezolvă problema! Mie nu-mi place să dau vina pe nimeni.
- Ce proiecte importante pentru oraș vor demara în viitorul apropiat, la finalul celui de-al doilea mandat?
- Parcările supraterane. Mă refer la aceea din Micro 21, de pe Victor Vâlcovici, la cea din Micro 39 de lângă Supeco, la parcarea subterană de la Spitalul de Copii și la parcarea subterană din fața Primăriei, cu tot cu parcul. La fel, și parcul de la Spitalul de Copii, parcul de la Turnul de Televiziune, Piațeta de la Biserica Greacă, Strada Domnească, Faleza, Valea Țiglinei, Palatul Gheorghiu, apoi și ultima parte de refacere a străzii, cu tot cu calea de rulare pentru tramvaie, de pe strada Ștefan cel Mare, dar și noul depou. Bulevardul Coșbuc, cu tot cu pasajele pe care mi le doresc. Și nu e tot. Viitorul sediu al celor de la Ecosal si relocarea activității acestei societăți la margine de oraș. Același lucru se va întâmpla și cu cele de la Transurb.
- Sunt proiecte care demarează până în alegeri?
- Da, mare parte dintre ele, da. 90 la sută din ce am spus. Mai puțin relocarea Ecosal și Transurb. Și, da, o spun acum că mi-ar plăcea să fiu aici, în această postură, la momentul în care toate aceste proiecte și multe altele vor fi finalizate. Și atunci da, cred că voi putea și eu să spun că tușa mea e una extrem de consistentă pe direcția acestui oraș și aș fi și eu mulțumit sau mi-aș vedea de treabă prin alte zări, împăcat că n-am stat degeaba.
- Concret, ce vă propuneți pentru al treilea mandat?
- Mandatul 3 va fi un mandat, în primul rând, pe zona de regenerare urbană, pentru relocarea tuturor întreprinderilor, a societăților aflate în subordinea Primăriei în afara orașului. Spațiile, terenurile pe care le vom avea, le vom reintegra și dărui cetățenilor sub formă de parcuri, baze sportive sau știu eu ce altă utilitate. Poate sală de spectacole, așa cum urmează să devină atelierul celor de la Ecosal. Dar vreau să merg în continuare și cu interioarele de cartier. Punerea în ordine și aducerea lor la un minim standard vor fi prioritare pentru mine, dar și proiectele care vor fi generate de fonduri europene, atât POR-ul, cât și PNRR-ul și, sperăm noi din tot sufletul, POTJ-ul.
- Care credeți că vor fi provocările în tentativa de punere în operă a acestor proiecte?
- În primul rând, partea financiară. În a doua, norocul de a avea parte de niște constructori serioși e o realitate. Nu rămâne decât să fac o cruce mare și să sper că Doamne-Doamne se va uita și la noi.
- Și mai e un aspect important pentru un al treilea mandat. Să aveți o colaborare foarte bună cu Consiliul Local, nu?
- Cu siguranță, nu știm ce culoare va avea. Dar eu cred că va fi mult roșu cu accente de galben. Acum e la alegerea gălățenilor.
- Un mesaj pentru gălățenii care urmează să voteze în curând?
- Aveți grijă pe cine votați!