Primăria municipiului Galați informează că a fost lansat în licitație contractul pentru lucrările de amenajare a peste 65.000 de metri pătrați de păduri urbane.
Este vorba despre lucrări de pregătire a terenului pentru plantare, pregătirea solului, împădurirea propriu-zisă, combaterea dăunătorilor puieților, întreținerea plantației, precum și completări în plantația nou creată în al doilea și al treilea an.
Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu: „Este încă un proiect care contribuie la protejarea mediului și a sănătății oamenilor, așa cum sunt majoritatea investițiilor pe care le-am realizat în ultimii ani, cu respect pentru orașul în care trăim, pentru noi și pentru generațiile viitoare. Aceste păduri urbane vor contribui cu siguranță la consolidarea a ceea ce este știut deja despre Galați, și anume că avem aici un aer foarte curat pe care trebuie să îl protejăm prin tot ce facem.”
Suprafețele propuse a fi împădurite însumează 65.260 mp astfel: Bulevardul Galați (taluz aferent „Danubius”) - circa 7.743 mp; Școala nr. 26 „Ion Creangă”, strada Vadul Sacalelor nr. 2 - circa 722 mp; Școala nr. 29 „Sfânta Ana”, Micro 19, strada Strungarilor nr. 7A - circa 1.577 mp; Drum de Centură c/c B-dul Galați - circa 55.218 mp.
Pădurile urbane se vor înființa folosind o diversitate de arbori și arbuști din specii native și vor avea densități mari, astfel încât să se constituie în „plămâni verzi”, care vor aduce beneficii multiple, precum purificarea aerului, reducerea zgomotului, stocarea carbonului, conservarea peisajului, reducerea temperaturii aerului și implicit îmbunătățirea sănătății publice. Totodată, împădurirea acestor suprafețe va contribui la combaterea eroziunii prin regularizarea scurgerii apelor din precipitații și îmbunătățirea solului.
Se vor planta arbori nativi, potriviți pentru condițiile climatice din Galați (cum ar fi stejar, frasin, alun, mesteacăn, plop etc.) și care au beneficii multiple: sunt deja adaptați la climă, necesită mai puțină întreținere decât multe alte specii și creează un mediu propice pentru păsări și insecte.
Contractul are o valoare totală de 2.179.451,25 lei, fonduri PNRR, iar ofertele sunt așteptate până pe 29 ianuarie 2025.