Municipiul Galați este co-coordonator, alături de Municipalitatea Genova (Italia), al Parteneriatului pentru Turism Sustenabil, lansat de Agenda Urbană a Uniunii Europene.
Este vorba despre o inițiativă inovatoare de guvernanță pe mai multe niveluri privind politica urbană, dezvoltată cu scopul cooperării interguvernamentale în problemele urbane și înființată oficial prin Pactul de la Amsterdam în 2016.
Parteneriatul pentru Turism Sustenabil este format din 29 de parteneri, respectiv: autorități naționale (Ministerul Economiei și Comunicațiilor din Estonia), regiuni (Ministerul Turismului, Culturii și Sportului, Andaluzia - Spania, Comunitatea Intermunicipală a Regiunii Coimbra - Portugalia, Regiunea Rhine-Neckar - Germania, Consiliul Provinciei Barcelona - Spania), orașe (Galați - Romania, Genova și Veneția - Italia, Porvoo - Finlanda, Šibenik și Zadar - Croația, Heraklion și Larissa - Grecia, Narva - Estonia), instituții europene (Direcția Generală Politică Regională și Urbană - DG REGIO, Direcția Generală pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune - DG EMPL, Direcția Generală Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri - DG GROW, Direcția Generală pentru Acțiune Climatică - DG CLIMA, Secretariatul General , Direcția Generală pentru Afaceri Maritime și Pescuit - MARE, Direcția Generală Educație, Tineret, Sport și Cultură - EAC, Centrul Comun de Cercetare - JRC), asociații și organizații de profil europene și naționale ( EUROCITIES - Belgia, ICLEI - Germania, Asociația pentru Promovarea Turismului - Visit Oradea, România, Fundația Visit Valencia - Spania, Liubliana Tourism - Slovenia, Mirabilia Network - Italia, visit.brussels).
Coordonatorii sunt responsabili pentru coordonarea generală a activităților Parteneriatului și sunt principalele persoane de contact pentru comunicarea internă și externă. Ei organizează și prezidează întâlniri de parteneriat, organizează și coordonează activitatea între întâlniri, trimit e-mailuri partenerilor, contactează și colaborează cu alți coordonatori de parteneriat, reprezintă parteneriatul la conferințe internaționale, forumuri, reuniunile DGUM (Directori Generali pentru Probleme Urbane din Statele membre), monitorizează și raportează activitățile parteneriatului etc. Coordonatorii acționează ca partener, prin contribuția la planul de acțiuni și la implementarea acestora, prin realizarea unei legături cu activități sau resurse relevante și prin participarea la întâlniri.
Activitatea Parteneriatelor se întinde pe o perioadă de 3 ani, fiecare Parteneriat elaborează un Plan de Acțiune, prezentând prioritățile, obiectivele și pașii care trebuie întreprinși pentru a le atinge. Planurile de acțiune sunt alcătuite din propuneri concrete pentru o mai bună reglementare, o mai bună finanțare și o mai bună cunoaștere, legate de tema Parteneriatului. Aceste propuneri pot fi considerate contribuții la proiectarea viitorului și la revizuirea legislației, instrumentelor și inițiativelor existente ale UE.
Parteneriatul pentru Turismul Sustenabil, se concentrează pe problemele specifice legate de turismul în orașe, văzut ca o componentă crucială a unei dezvoltări durabile a economiilor urbane. Lucrul în cadrul Parteneriatului se bazează pe caracteristicile turismului sustenabil și utilizează o metodă de proces colaborativ, de „co-creare” a planului de acțiune (în primii 2 ani), urmată de o fază de „co-implementare” (anul 3), așa cum este descrisă în Calea de Tranziție pentru Turism (documentul original - Transition Pathway for Tourism).
Primul document elaborat de parteneriat a fost Orientation Paper, care stabilește obiectivele, metoda și planul de lucru al parteneriatului în vederea elaborării și implementării planului de acțiune pentru turism sustenabil.
Orientation Paper a fost asumat de către toți partenerii, prin semnarea Scrisorii de angajament, în luna mai 2023, înainte de prezentarea și aprobarea documentului în cadrul Reuniunii DGUM (Directors General for Urban Matters), în data de 16 mai 2023, la Stockholm (Suedia). Temele de interes, selectate de parteneriat și abordate în Orientation Paper, au devenit arii de intervenție finanțate de Inițiativa Urbană Europeană, în cadrul celui de-al 2-lea apel de propuneri în anul 2023.
În etapa de elaborare a planului de acțiune, au fost stabilite 4 grupe de lucru, asociate temelor parteneriatului (Mediu - Certificare, Dezvoltare - Orașe și destinații inteligente, Dezvoltare - Accesibilitate, Creștere neuniformă - Redistribuția fluxului de turiști).
După mai multe runde de consultări, partenerii au identificat următoarele acțiuni:
- Acțiunea 1_Ghid pentru activarea destinațiilor urbane prietenoase cu clima și reziliente - Lider de acțiune: Barcelona, Spania;
- Acțiunea 2_Sprijin pentru destinații pentru a permite utilizarea certificărilor de durabilitate pentru tranziția turistică a IMM-urilor - Lider de acțiune: Heraklion, Grecia;
- Acțiunea 3_Dezvoltarea competențelor pentru profesioniștii din turism și autoritățile locale și regionale în domeniul serviciilor și produselor turistice digitale - Lider de acțiune: Asociația Regiunii Rhin-Neckar, Germania;
- Acțiunea 4_Destinații mai reziliente și mai durabile prin diversificarea ofertei turistice - Lider de acțiune: Zadar, Croația;
- Acțiunea 5_Destinație accesibilă tuturor - Lider de acțiune: Zadar, Croația;
- Acțiunea 6_Strategii privind protecția comerțului local cu amănuntul, ca valoare pentru turism - Lider de acțiune: EUROCITIES, Belgia.
În perioada aprilie - august 2024, planul de acțiune este supus consultării în cadrul Grupului de Dezvoltare Urbană, precum și consultării publice de către factori interesați la nivel european. Planul de acțiune final, cu recomandările primite în urma etapei de consultare, va fi depus spre aprobarea DGUM în luna octombrie 2024.
Parteneriatele tematice ale Agendei Urbane UE beneficiază de sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin Inițiativa Urbană Europeană, constând în rambursarea cheltuielilor aferente participării la reuniunile partenerilor, la întâlniri ale coordonatorilor și liderilor de acțiune și la alte reuniuni ale Agendei Urbane UE.